Pogledajte kako je izgledala kuća Muhammeda, a. s. / Video

Spread the love

Brojni hodočasnici Medine imaju priliku vidjeti izloženu maketu Poslanikove kuće (hane-i saadet) i prvobitne Poslanikove džamije (Mesdžid-u Nebevi) sagrađenih odmah po prelaska poslanika Muhammeda (a. s.) iz Meke u Medinu.
Hiljade vjernika posjećuju Medinu u sklopu umre, hodočašća van vremena određenog za hadž, a njihovu pažnju najviše privlače male dimenzije kuće u kojoj je poslanik Muhammed živio sa svojom suprugom Aišom. Kuća i džamija prvobitno su izgrađen na primitivan način, a korištena je glina i grane stabla hurme.

Podsjećamo da je, prema određenom kazivanju, hz Aiša jednom prilikom kazala da u momentima kada jedno prilegne da se odmori, ono drugo nije imalo dovoljno prostora u kući za obavljanje molitve, piše “Akos.ba“.

Poslanikova kuća izgrađena je odmah uz zid Poslanikove džamije i imala je direktni ulaz u džamiju, a nalazila se na mjestu gdje se danas nalazi mezar Poslanika (Revda-i Mutahhareh). Inače, Poslanik (a.s.) je ukopan u sobi njegove supruge Aiše.

Maketa Poslanikove džamije također je izgrađena u svome prvobitnome izgledu, sa samo četiri zida i Poslanikovom kućom uz jedan od zidova.