Da li ste znali da banana može da vam pomogne kod ovih 5 problema?

Spread the love

Ne dajte da vas njegova visoka kalorijska vrednost zavara

Banane u sebi imaju tri različite vrste šećera i veliku količinu vlakana. Zbog toga, ovo voće brzo daje energiju, ali i uklanja neke zdravstvene probleme bolje od lekova. Ne dajte da vas njegova visoka kalorijska vrednost zavara, banane su prava superhrana.

1) ZATVOR: Banane sadrže pektin, dijetalno vlakno koje ubrzava varenje i podstiče uklanjane toksina i teških metala iz organizma. Osim toga, banane delujuu kao probiotik i stimulišu varenje. One smanjuju nadutost i olakšavaju napetost u crevima usled zatvora.

2) STRES: Stres je postala bolest modernog doba koja konstantno utiče negativno na naše zdravlje. Stres ubrzava metabolizam, a nivo kalijuma u organizmu opada. Balans se može postići uz pomoć banana koje u sebi sadrže mnogo kalijuma i koji normalizuju rada srca. Takođe, banane šalju kiseonik u mozak i regulišu optimalnu količinu vode u organizmu.

3) VISOK PRITISAK: Poznato je da pretjerano unošenje soli i manjak kalijuma imaju negativan efekat na krvni pritisak. Zato je jako bitno imati dovoljnu količinu kalijuma u krvi, a banane su njime bogate. Preporučuje se da svakog jutra pojedete jednu bananu, a ona će održavati krvni pritisak na idealnom nivou.

4) PMS: Banane su bogate vitaminom B6 koji ima pozitivan efekat na nivo glukoze u krvi, a utvrđeno je da vitamin B pomaže sa predmenstrualnim simptomima. Banane smanjuju bolove u abdomenu i krstima, regulišu promjene raspoloženja i zadržavanje vode u organizmu.

5) DEPRESIJA: Triptofan se nalazi u bananama u obliku proteina koji stimuliše lučenje „hormona sreće“, serotonina. Samo jedna banana je dovoljna da podigne nivo ovog hormona toliko da se odmah osjetite smirenijim i srećnijim.

vestinet.r