Nevolje su me pritisnule sa svih strana

Ucitelj MladicIskusenja Poučan savjet za sve one koga su iskušenja pritisnula u životu:
Spread the love

Poučan savjet za sve one koga su iskušenja pritisnula u životu:

Došao je jednom jedan mladić svome učitelju i požalio mu se na svoje stanje. Rekao mu je: “Nevolje su me pritisnule sa svih strana. Sve mi u životu ide naopako, Jako sam tužan zbog svega toga što me zadesilo.

Osjećam veliku tjeskobu u grudima zbog svih problema… “Učitelj ga je pažljivo slušao, a kada je mladić završio sa svojim jadanjem, htio je učitelj praktičnim primjerom da ga utješi i nasavjetuje. Uzeo je jednu čašu i nasuo u nju vode. Zatim je dodao pepela u tu čašu. Voda se odmah zamutila.

Tada mu je učitelj rekao: “Ova čaša s vodom koja se zamutila pepelom si ti i tvoja iskušenja. “Zatim ga je odveo do mora i postupio na isti način. Prosuo je pepeo u more.

Međutim pepeo se brzo izmiješao sa vodom i onda potpuno nestao, a more je ostalo potpuno čisto. I onda ga je učitelj nasavjetovao: “Ne budi poput one čaše sa vodom, nego budi poput mora, Allah ti se smilovao”

Dakle, nemoj biti primjer vode u čaši pa da te svaka sitnica nasikira i rastuži, nego budi poput mora pa budi i ti jak i nepokolebljiv, gledaj svoje iskušenje malim jer je ono zaista malo u odnosu na nekog drugog kome je teže.