Kako biti dobar prema majci:

Poslusnost PremaMajci Kako biti poslučan prema majci:
Spread the love

Džennet je pod majčinim nogama…

Duboko sam razmišljao o onima koji su od Uzvišenog Allaha upućeni da budu poslušni svojim majkama, i postalo mi je jasno da do takvog stanja, zapravo, nije teško doći, te da napori koje su uložili u postizanje zadovoljstva njihovih majki nisu bili nemogući.

Duboko sam razmišljao i o saznanju kako jednostavno i lahko postizanje njihove sreće daje zadovoljstvo duši. Primijetio sam da su posjedovali tri karakteristike, inteligenciju, nasmijano lice i iskrenost, koje su neprekidno igrale ulogu potpore u postizanju njihovih djela a čime se za rezultat imao postignut uspjeh.

Braćo i sestre,

U ovoj knjižici ću vam predstaviti moje misli i opažanja onih oko mene koji su poslušni svojim majkama kako bih motivisao ljude da slijede ovaj put. Predstavljam vam 150 načina poslušnosti; ako ih prepoznate kao pogodne za primjenu, onda ne oklijevajte u ovome. Ako ne, onda se makar sjetite brata u svojim dovama.

U ime Allaha, Svemilosnog, Milostivog

150 načina kako biti dobar prema majci

1. Izaberite prikladni poklon za svaku priliku i predstavite ga na radostan način kako bi je primorali da ga prihvati.

2. Otvorite joj bankovni račun na koji će sva njena djeca moći da uplate novac i podijele trošak za pokrivanje njenih potreba.

3. Razumite različite životne faze kroz koje vaša majka prolazi, i ponašajte se prema njoj u skladu sa tim.

4. Pažljivo birajte prikladne riječi kada razgovarate sa njom kako bi izbjegli da je povrijedite; i ne izgovarajte čak ni jednu riječ ili izraz nepoštovanja.

5. Pobrinite se da ona bude posljednja osoba koja će vas ispratiti ako ste odlučili da otputujete, pokažite ljubav i naklonost prema njoj; a ako je u nekoj drugoj zemlji, makar je nazovite.

6. Također, pobrinite se da ona bude prva koja će vas dočekati kada se vratite sa puta i uzmite u obzir da je unaprijed obavijestite o vašem dolasku kako je ne bi iznenadili.

7. Zovite je svakog dana kada ste u inostranstvu, pa makar i na par sekundi, pošto joj to predstavlja izvor sreće. Olakšajte joj, umanjite i olakšajte njene brige i udaljite je od tuge.

8. Potrudite se da je posjećujete svakodnevno ako živi u istom gradu, i ne dozvolite da vas razonoda svakodnevnice odvrati od toga da je posjetite.

9. Ako ne živi u istoj zemlji, onda je morate svakodnevno kontaktirati, bez obzira na bilo šta.

10. Najbolji način da se približite njenom srcu je da postanete što draži onome koga ona voli; na primjer, pošto su joj njena djeca najdraža, budite fini i korisni njima.

11. Poljubite joj glavu ili ruku kada je sretnete jer je to divan način da je usrećite, a to je i divan način da joj pokažete zahvalnost.