Doktor u BiH besplatno čita nalaze preko društvenih mreža onima koji nemaju novca.

Oftalmolog IzBanjaLuke OftalmologIzBanjaLuke cita besplatno nalaze
Spread the love

Nije prošao ni puni sat otkako je postavio ovaj svojevrsni „mali oglas“, a pitanja i nalazi počeli su pljuštati

Bojan Kozomara, očni ljekar i vlasnik Očne klinike „Svjetlost“ u Banjoj Luci, uradio je nezamislivo u privatnoj doktorskoj praksi – ponudio je besplatnu ljekarsku pomoć svima koji nemaju dovoljno novca za odlazak kod oftalmologa.

Kozomara je na društvenim mrežama pozvao sve koje imaju oftalmološke nalaze i slike dijagnostičkih pretraga na oku, a žele drugo mišljenje, da mu se jave i da će im što prije odgovoriti.

– Iskreno, nisam imao nikakav plan. Ideja se, jednostavno, javila sama. Nakon 14 godina rada shvatio sam da naši pacijenti lutaju u traženju odgovora na pitanja koja su vezana uz stanja ili oboljenja oka koja imaju. Previše se oslanjaju na internet, koji nije uvijek najpouzdaniji, ali im i doktori nisu najdostupniji – priča Kozomara za „Dnevni avaz“.

Nije prošao ni puni sat otkako je postavio ovaj svojevrsni „mali oglas“, a pitanja i nalazi počeli su pljuštati. Mnogi su ga u komentarima pitali da li je siguran u to šta radi i da li je pravi ljekar.

– Prvog dana bilo je sigurno 40 pitanja. Svima sam odgovorio. Nekima odmah, a nekima u toku dana, jer su neka pitanja tražila duži odgovor – navodi Kozomara.

Bolesti očiju, ističe on, sve je više i teško je izdvojiti najzastupljenije. Od onih lakših, najčešća je bolest suhog oka, a od težih dijabetička retinopatija, odnosno oboljenja očnog dna kod šećerne bolesti.

– Ljudi danas mnogo gledaju u kompjuter i mobitele. To donosi izvjesne probleme. Treba na vrijeme otkriti oboljenje – pojašnjava Kozomara.

– Mislim da je humanitarni rad stvar karaktera pojedinca. Kao što neko uživa u skupljanju skupocjenih stvari, tako neko drugi uživa u humanitarnom radu. Ne znam kako neko može živjeti na ostrvu bogatstva okružen morem siromaštva i biti srećan. Za mene je ljepota života u dijeljenju i davanju, a ne u sabiranju i uzimanju – poručuje Bojan Kozomara.

fokus.ba