Migrant u Sarajevu podlegao od tumora, jer ga niko nije htjeo liječiti

Migrant Podlegao Migrant
Spread the love

Podlegao bježeći od neimaštine i siromaštva…

Nakon što smo objavili da je na ruti od BiH do Slovenije život izgubilo 12 migranata, taj se broj, prema dostupnim informacijama, već popeo na 14.

Pripadnici Granične policije BiH na obali Drine u Zvorniku pronašli su još jedno tijelo, prema svemu sudeći, utopljenog migranta. Prema policijskim izvještajima, Policijskoj stanici Kozluk prijavljeno je da se na obali rijeke Drine, u mjestu Tabanci kod Zvornika, nalazi beživotno tijelo muške osobe.

Pao u komu

– Po prijavi su postupili policijski službenici Policijske uprave Zvornik, koji su obavili uviđaj. O svemu je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Bijeljina i sve daljnje mjere i radnje preduzimat će se po njegovim instrukcijama i nadzorom – saopćio je Miljan Bobar, portparol PU Zvornik.

Nakon pronalaska beživotnog tijela u Roćeviću kod Zvornika, tačno prije sedam dana, ovo je drugi slučaj pronalaska beživotnog tijela na obali Drine.

Da su migranti na putu do zemalja zapadne Evrope izloženi istinskom paklu, pokazuje i slučaj Marokanca Azedina Čekika (Azzedinne Chekik), koji je umro u najtežim mukama.

Bježeći od neimaštine i siromaštva, Marokanac Azedin Čekik (Azzedinne Chekik, 25) prije više od godinu stigao je u BiH, kako bi se domogao Francuske. Ali, život ovog migranta okončan je u našoj državi zbog teške bolesti s kojom je izgubio bitku.

Borio se sa gliomom, jednim od najagresivnijih tumora na mozgu, o čemu je naš list već pisao. No, Čekiku niko nije pomogao!

Umro je početkom septembra. Ena Halva, koja se 20 godina bavi humanitarnim radom, provela je posljednje trenutke s njim u Sarajevu.

Dvije suze

– Kretao se do posljednjeg dana i te je večeri pričao nešto na arapskom jeziku i tražio svoje terapije. Pozvala sam Hitnu i dali su mu, kao uvijek, nešto za smirenje i bolove. Njegov tumor bio je osam centimetara i izašao je na oko. Strašno je bilo gledati to sve. Ubrzo je zaspao i nije se više ni probudio. Nisam znala da je pao u komu. Spavao je otvorenih očiju, a kada sam ga obrisala po licu, skotrljale su se samo dvije suze – govori Halva.

Dvije sedmice poslije, Azedinovo tijelo prebačeno je u Maroko, a ukopan je na gradskom groblju u Kazablanki.

Njegova majka stalno je zvala, nisam imala snage da joj kažem. I kada smo joj javili, samo je plakala. Teško je, ali kad se sjetim njegove patnje, bolje je tako. Nije više bilo jauka, nije bilo zvanja mog imena. Plačem i dok ovo govorim – kazala je Halva.

Ona je trenutno u Maroku, a Azedinovi roditelji Muhamed i Samira primili su je u svoj dom i odveli je na mezar svog sina.

– Moj dolazak u Maroko morao se desiti, njegova majka pisala mi je svaki dan. Ni ja nisam imala mira dok nisam došla. I nakon posjete mezaru, malo mi je lakše. Ovo su neopisivi momenti i nema novca koji to može platiti – kazala nam je Halva.

Hrvatski graničari redovno ih prebiju

Nedavno je ugledni britanski list „The Guardian“ objavio stravične snimke prebijenih migranata. Prema njihovim svjedočanstvima, to su napravili hrvatski graničari. Nije ovo prvi slučaj da su migranti opljačkani, prebijeni i silom vraćeni u BiH. Prilikom nedavne krize na graničnom prijelazu Maljevac o tome je svjedočio i Iranac Rizah.

– Uzeli su mi novi „iPhone“, sav novac koji su pronašli, sve su mi uzeli – svjedočio je Rizah.

Avaz.ba