Šta se Iblis zarekao Allahu, kada je spoznao da je zahvalnost među najodabranijim vrlinama

Spread the love

Spoznavši da je zahvalnost jedna od najodabranijih čovjekovih vrlina i osoba koju Allah, dž.š., najviše cijeni, Iblis, la’netullahi alejh, zarekao se Uzvišenom Stvoritelju da će ljude odvraćati od zahvalnosti i navraćati ih na nezahvalnost

Njegove riječi prenosi Kur’ani kerim: …kunem se da ću ih na Tvom putu presretati, pa ću im i sprijeda, i straga, i zdesna, i slijeva prilaziti, i Ti ćeš ustanoviti da većina njih neće zahvalna biti! (El-E’araf, 16-17.)

Unatoč činjenici da ljudi uživaju nebrojene blagodati Gospodara svjetova, oni su arogantni i nezahvalni.

Svevišnji podsjeća čovjeka na obilje Njegovih darova, ali on je jednako nepravedan i nezahvalan (lezalumun keffar), kao što se navodi u suri Ibrahim: I daje vam od svega onoga što od Njega ištete, i ako biste Allahove blagodati brojali, ne biste ih nabrojali. – čovjek je uistinu nepravedan i nezahvalan. (Ibrahim, 34.)

U drugim ajetima konkretnije se ističu blagodati date čovjeku, a jedan od tih primjera je i ajet: Allah vas iz trbuha majki vaših izvodi, vi ništa ne znate, i daje vam i sluh, i vid i razum da biste bili zahvalni. (En-Nahl, 78.)

U sličnom ajetu kaže se: Reci: „On sve stvara i daje vam sluh i vid i pamet, a vi se malo zahvaljujete. (El-Mulk, 23.)

Dr. hfz. Halil Mehtić Akos.bA