Šta da čini razvedena i usamljena žena, nakon dugog vremenskog perioda, svjesna svojih potreba?

UsamljenaZena Sta da radi zena u ovakvim okolnostima?
Spread the love
U okviru ovih okolnosti, koja su to djela dozvoljena da ih čine razvedene žene, naročito ako ne žele prekršiti islamske granice?

Pitanje: Nakon dugog vremenskog perioda od razvoda zbog usamljenosti počeli su se javljati problemi mentalne i duhovne prirode koji su svoj trag ostavili na moje zdravlje. Počele su se javljati mnoge bolesti kojima je čak i ime nepoznato, a sve kao rezultat žudnje i strasti. Nije skriveno da je ljudska priroda podložna mnogim greškama i grijesima, ako se ne udovolji prirodnim ljudskim potrebama. U okviru ovih okolnosti, koja su to djela dozvoljena da ih čine razvedene žene, naročito ako ne žele prekršiti islamske granice?

Odgovor: Hvala Allahu!

Prvo, molimo Uzvišenog Allaha da ti podari takvu odanost Allahu koja neće biti slična bilo kojoj drugoj, da budeš zadovoljna Allahom kao ni s kim drugim, da ti srce bude neizmjerno smireno spominjanjem Allaha. Uzvišeni kaže: „…one koji vjeruju i čija se srca, kad se Allah spomene, smiruju – a srca se, doista, kad se Allah spomene, smiruju!“ (Er-Ra’d, 28)

Traži utočište kod Uzvišenog Allaha, često upućuj dove i budi skrušena, kako bi te On oslobodio brige, obradovao te, izliječio i opskrbio, jer brak nije krajnji cilj niti je razvod kraj svega. Koliko je onih u braku koji žive turobnim i teškim životom, a koliko je razvedenih koji su apsolutno sretni. Mjerodavno je zadovoljstvo nekoga prema Bogu i Njegovim odredbama, jer kad čovjek osjeća potpuno zadovoljstvo Uzvišenim Allahom, tada će dosegnuti Njegovu milost i zadovoljstvo. To se u biti zove sreća. O takvima Uzvišeni Allah kaže: „Allah je njima zadovoljan, a i oni će biti zadovoljni Njime.“ (El-Mudžadela, 22)

Drugo, kod povišenog libida i seksualnog nagona neophodni su konkretni koraci u liječenju.

Moraš znati da je masturbacija zabranjena. Međutim, neki učenjaci su dozvolili masturbaciju onda ako se čovjek boji za svoju vjeru i svoje tijelo, govoreći da je mastrubacija manje od dva zla.

Ibn Tejmijja, Allah mu se smilovao, bio je upitan o „čovjeku koji se tjelesno uzbudi pa se zadovoljava rukom. Svjestan je da se ovakvo manifestiranje otklanja postom, ali mu je vrlo teško.”

Odgovor je glasio: “Ako sperma izađe bez čovjekove volje, nema grijeha u tome, ali je dužan okupati se. Ako se to desilo njegovom voljom, zadovoljavanjem rukom, to je zabranjeno, u skladu s mišljenjem većne učenjaka i imama Ahmeda; po drugoj verziji, imam je Ahmed samozadovoljavanje smatrao pokuđenim. Ali ako je čovjek prisiljen na to, bojeći se bluda ako ne masturbira ili se boji bolesti, o tome postoje dva stava učenjaka. U tom slučaju skupina prvih i potonjih učenjaka dozvolila je to, a druga skupina je zabranila. Allah zna najbolje. (Preneseno iz djela „El-fetava el-kubra“, 1/302.)

Šejh Ibn Usejmin, Allah mu se smilovao, kaže: „Autor veli: ‘Osuđuje se onaj koji se samozadovoljava rukom bez potrebe.’ Ključna riječ je ovdje bez potrebe, a potreba se dijeli na dvije vrste: vjerska potreba i tjelesna potreba.

Vjerska je potreba kad se čovjek boji da će počiniti blud, kad se nalazi u nekom mjestu gdje može počiniti blud, shodno tome kaže da ako se ova požuda pojača, ugasit će je ili činjenjem ovog djela, masturbiranjem, ili će otići u bilo koje mjesto i počiniti blud. Poručujemo toj osobi: Ova potreba je u okvirima vjerozakona, ovo pravilo je potvrđeno Šerijatom da mora od dva loša djela izabrati ono manje loše, što je u saglasnosti s razumom. Ako tom čovjeku navru strasti, pa mora učiniti ili to ili ovo, u tom slučaju kažemo da mu je dozvoljeno počiniti to djelo (masturbaciju) iz potrebe.

Tjelesna je potreba kad se čovjek boji za sebe i svoje tijelo ako ne izađe višak koji se nakupio u tijelu, jer neki ljudi imaju snažnu požudu. U slučaju kad ovaj nagomilani višak u tijelu ne bi izašao, pričinio bi mu poteškoće, prezirući druženje i sjedenje s ljudima.

Ako se boji za svoje zdravlje, dozvoljeno mu je počiniti navedeno djelo iz potrebe prema tijelu, a ako nije u potrebi, takva osoba se osuđuje, odnosno disciplinuje na način da se odvrati od činjenja tog djela. (Preneseno iz djela „Eš-Šerh el-mumti“, 14/318.)

Molimo Uzvišenog Allaha da te uputi na Pravi put, podari ti bogobojaznost, čednost, dobrog muža i primjereno potomstvo.

Allah zna najbolje!

islamqa