Oženio bih je, ali ima vanbračno dijete!?

Vanbracno Dijete Ovaj slučaj kojeg mi je ona navečer preko SMS obznanila, izuzima sve...
Spread the love

Kad smo se vidjeli nije imala hrabrosti mi reci i rekla je kad dok noc padne poslat ce i sms koju je sastavila…

Eselamu alejkum,

Imam jedno tesko pitanje i problem neznam sta radim pa eto da vidim sta vi savjetujete da uradim. Sa djevojkom sam oko godinu dana oboje smo vjernici klanjamo i ucimo Kuran. Mislio sam da je to ona koju mi je Allah Milostivi poslao, ali Allah dz.s najbolje zna. Uvjek je krila neku tajnu pa mislio sam da je to nesto malo pa nisam obracao paznju rekla mi je kad se vidimo da ce mi reci to. Kad smo se vidjeli nije imala hrabrosti mi reci i rekla je kad dok noc padne poslat ce i sms koju je sastavila…I na kraju rekla je da ima djete od 3,5 godine.

Vec kad sam bio spreman da je ozenim i sve…dogodi se ovo sve..i potpuno sam izgubio taj osjecaj da se ozenim njome jer se bojim nepravednosti prema tom djete koji je Allahov rob kao i ja. Ja bi volio da hanuma mi nosi hidzab i da nemjesa sa muskarcima i da ne radi…AL OVAJ SLUCAJ IZUZIMA SVE

JER MORA BRINUT ZA DJETE SVOJE…al svi znamo da nas Allah s.v.t.a hrani sviju…u dvoumici sam sta da uradim..MOLIM ALLAHA ISTO DA MI POMOGNE DOVOM STA BI PO VASEM MISLJENJU URADIO…djete je vanbracno i otac kad je sazno napusto je i nezna za djete nikako i sada majka i did brinu za djete neka im se Allah smiluje: Al i moj je slucaj slican i ja sam kao djete sa 6 mjeseci kod majke i dida otisao zivjet a mama je morala brinuti novcano uz Allahvou pomoc o meni jer nije htio obaveze kako mama mi prica i razveli su se.

DA LI SE TO DJETE NJENO SMATRA JETIMOM IAKO JE VANBRACNO I BEZ OCA KOJEG NECE DA PRIZNA KAO DJETE? I STA BI MENI SAVJETOVALI DA URADIM? NE ZELIM NIKOGA POVRIJEDITI NITI KOME LOSE NESTO URADITI, JER ZA SVE CEMO ODGOVARATI NA SUDNJEM DANU.

Odgovor:

Ve alejkumus-selam!

Prvo, nema ašikovanja u islamu jer je to put i način koji vodi ka nemoralu. Malo po malo i desi se upravo ono što tebi zadaje problem. Ima samo opcija brak a ne nekakve veze čiji konci su u šejtanovim rukama.

Ako se je ta sestra iskreno pokajala od bluda- dozvoljeno ti je da je oženiš, a ako nije- onda ti nije dozvoljeno dok se ne pokaje i ne popravi. Znaj da će šejtan čekati priliku u braku da od ovog događaja napravi problem, tako što će ti ubacivati svakojake misli prema njoj i prema djetetu, pa budi spreman da se nosiš sa tim ako odlučiš da je oženiš.

Ukoliko bi pazio na to djete i podučio ga islamskom odgoju za to ćeš imati veliku nagradu. Kaže Allahov Poslanik, s.a.w.s.: ”… Tako mi Allaha, da Allah tvojim sebebom uputi jednog čovjeka na pravi put bolje ti je nego li stado crvenih deva.” A zna se da su crvene deve veoma skupe. A ako bi dao da se hrani od onog što je tebi Allah dao- imao bi sadaku u tome. To djete nije ništa krivo i treba se sa njim lijepo odnositi. Ti se možda dobro sjećaš kako je kad se odraste samo, bez roditelja i skladnog braka? Ovo njeno djete se ne smatra jetimom već djete bluda i time se ne pripisuje onom ko je učinio blud sa njegovom majkom, niti nosi njegovo prezime, već samo majčino i nema se šta tražiti od bludnika koji je odgovoran za blud sa djetovom majkom.

Ukoliko misliš da se ne možeš sa tim da nosiš, onda stavi tačku i traži sebi bogobojaznu sestru, a ako ti već sad smeta, a nisi još sa njom u braku, znaj da će ti se samo problem u braku povećati, nedao Allah, ali ovo govorim iz iskustva, a Allah zna budućnost i niko drugi. Ukoliko ti to ne smeta, onda je izbor tvoj. A Allah zna najbolje.

prof. Abdullah Mujic