Pismo sinu studentu: Dragi sine, zbog tvog odlaska osjećam da se dio moje duše odvojio

Pismo Sinu Studentu Sasvim iskreno i korisno. Obavezno pročitati! Poslušaj me, jer moje srce potresaju strahovi za tobom.
Spread the love

Govor, zbog pouke i poruke koja se tiče svih roditelja i njihove djece koja su otišla vani, i napustili rodnu grudu

(Šejh Abdullah Belkasim održao je dirljivu hutbu u ”Bilalovoj džamiji” u saudijskoj pokrajini Al-Namas, a posvećena je djeci (šejhov sin je jedan od njih) koja su završila srednju školu i u novoj akademskoj godini otišli na studije izvan svojih rodnih mjesta i daleko od svojih roditelja. Šejhov govor, zbog pouke i poruke koja se tiče svih roditelja i njihove djece koja su otišla na studije i napustili rodnu grudu, prenosimo u cijelosti.) “Dragi sine, pišem ti ovo pismo a u srcu mi se smjenjuju osjećanja radosti, tuge, straha i nade, nakon što sam saznao da pakuješ svoje kofere i odlaziš na studije.

Poslušaj me, jer moje srce potresaju strahovi za tobom. A kako da ne strahujem za tebe kada stalno slušam kako je mnoge mladiće i djevojke uništila droga i ostala opojna sredstva. Kako da se ne bojim za tebe kada gledam mnoge mladiće kako im je zeleno lišće života spalilo devijantno ponašanje i život bez cilja i smisla. Kako da te, dijete moje, vidim i zamislim poput njih?!Stoga, sine moj, čuvaj Allaha, čuvat će te! Dobro zapamti i primi ovaj poklon koji ću ti danas dati. Nadam se da ćeš ove riječi zapisat u svoje srce i uklesat u svoju dušu. Da ćeš uživati u njima u samoći i da ćeš ih, u svakom stanju i situaciji, ponavljati. Čuvaj Allaha, čuvat će te!

Dragi sine, tvoj otac je slab i bespomoćan i on ne zna šta ćeš ti raditi sutra kada odeš od kuće. Nisam u stanju da te čuvam i pazim, a silno bih to želio. Ne znam, sine moj, hoćeš li čuvati namaz ili nećeš. Ne znam i ne mogu da znam, ali zato Allah zna. Pa, čuvaj Allaha, čuvat će te! Čuvaj Allaha, koji te vidi u tvom autu, u tvom stanu, na putu, sa tvojim prijateljima i kad si sam.Poslušaj savjet jednog brižnog oca, poput mene, koji je svome sinu govorio: ”O sinko moj, dobro ili zlo, teško koliko zrno grušice, bilo u stijeni ili na nebesima ili u zemlji, Allah će na vidjelo iznijeti, jer Allah zna najskrivenije stvari. On je sveznajući.” (Lukman, 16.)

Kad bi to znao onda bi osvanjivao sa knjigom i život bi potrošio u učenju i od tebe bi daleko bio noćni život i društvo besposličara.Sine moj, da li danas vidiš uspješne ljude i istinske velikane?Ti si, bez sumnje, sposoban da svoje ime pridružiš njihovim imenima i ma koju naučnu disciplinu da izabereš, ti možeš postat ugledan i velik kroz svoju struku.A što se tiče spiska neuspjelih ljudi, pa iza njih su besane noći provedene po kafanama, diskotekama, parkovima, utakmicama i sl. Ako ih upitaš o njihovom stanju, reći će ti: izgubljene i upropaštene noći uz razvratne filmove i noćni tulumi do zore.Zato, sine moj, čuvaj svoj jezik, drži se svoje kuće i plači nad svojim grijehom.Ostavljam te Allahu u amanet, sine moj!

Izvor: Iskra Islama