Prešao na islam pa tinejdžerima i beskućnicima počeo dijeliti brednirane patike

Spread the love

U prosjeku mjesečno dobije od 150 do 200 pari takve obuće od donatora

Moosa Nsubuga iz Južnog Londona prelaskom na islam dobio je želju da čini dobra djela i pomaže “manje sretnim” ljudima.

Odlučio je sa svojim prijateljima pokrenuti projekt pomoći, dajući kvalitetnu obuću tinejdžerima i beskućnicima. U godinama svog aktivizma primijetio je da obuća i odjeća koja se inače donira nije najkvalitetnija, pa je to odlučio promijeniti jer mu je bilo neugodno davati nešto nekvalitetno siromašnima i ugroženima.

Tako je pokrenuo inicijativu da tinejdžeri i beskućnici dobiju novu i kvalitetnu obuću, odnosno tenisice, a nerijetko su to i dizajnerski brendovi kao što su Gucci, Adidas i Nike. Moosa je također primijetio da ima puno obuće koju jedva da je koristio pa je pozvao i druge da doniraju takvu obuću. Od tada, u prosjeku mjesečno dobije od 150 do 200 pari takve obuće od donatora

  • Vjera je bila jak lični razlog da pokrenem ovako nešto, ali i omogućim i drugima da se uključe – rekao je za britanski Metro

U početku je prikupljao odjeću i obuću, ali nakon požara u neboderu Grenfell, dali su sve patike i odjeću tim ljudima.

  • Tada sam shvatio da je u takvim okolnostima teško provjeravati kvalitet donirane robe zbog čega mi je bilo i neugodno dijeliti takve stvari. Pošto je lakše provjeriti kvalitet obuće, ali je i distribuirati, kasnije sam se usredotočio samo na to – dodao je.

Danas je već zahvaljujući njegovoj incijativi to postao ozbiljan projekat, budući da distribuiraju blizu 170 pari vrijedne obuće mjesečno. Moosa kaže da je posebno radostan kada osjeti da je nova obuća donijela i samopoštovanje tim ljudima. On dodaje kako neki beskućnici ostaju bez obuće jer im je ukradu dok spavaju. Naveo je i primjer momka koji je dvije sedmice hodao bos, sa natikačama, kojem su dali patike Nike vrijedne više od 200 eura.

Nije mogao vjerovati da mu ih besplatno dajemo i bio je jako zahvalan – kaže Moosa, koji se nada da će njegova inicijativa zaživjeti širom Velike Britanije.

  • Mi smo mali tim i voljeli bismo imati vlastito skladište i ured. Planiramo u narednoj godini turneju u pet gradova Britanije, kako bismo prikupljali i distribuirali tenisice. Imamo široku podršku u cijeloj zemlji – zaključio je.

Hayat.ba