Budi dobročinitelj makar ti ljudi ne uzvraćali na dobročinstvo

Spread the love

Tako to rade dobročinitelji, tragove njihovih djela je lahko prepoznati

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

– Imala je muža koji je često kasno dolazio kući, a njegova majka ne bi zaspala dok se on ne vrati. Zato je ona stavljala muževe cipele ispred vrata kako bi uvjerila njegovu majku da joj se sin vratio, iako to nije bila istina. I svaki put bi čula majčino: ”El-hamdulillah!”, kad bi ugledala sinovljeve cipele ispred vrata. Tako to rade dobročinitelji, tragove njihovih djela je lahko prepoznati.

– Živjela je sama sa ocem, a kad joj je otac umro, neki je čovjek dolazio svakog petka poslije džuma-namaza i ostavljao hranu pred vratima. Jedanput ju je neko upitao: ”Znaš li ko je on?” Odgovorila je: ”Evo već deset godina dolazi i donosi hranu, a ja ne znam ko je taj čovjek.” Tako to rade dobročinitelji, tragove njihovih djela je lahko prepoznati.

– Naš komšija poslije svakog namaza okupi djecu koja su klanjala u džamiji i podijeli im slatkiše, tako da djeca sada dolaze prije njega u džamiju. Tako to rade dobročinitelji, tragove njihovih djela je lahko prepoznati.

– Prijatelj mi je ispričao da njegova nana po majci, uprokos duboke starosti, svaki dan u posudi nosi vodu mačkama. Ona je to uzela sebi kao obavezu i emanet i ni jedan dan nije zaboravila na taj emanet i dobro djelo. Tako to rade dobročinitelji, tragove njihovih djela je lahko prepoznati.

– Kad je umro otac od žene moga prijatelja, pred njihovu kuću došla je žena sa tri kćerke i rekla: ”Ove moje kćerke su jetimi, hvala Allahu završile su fakultete, a vaš otac ih je stipendirao još dok su išle u osnovnu školu.” Tako to rade dobročinitelji, tragove njihovih djela je lahko prepoznati.

– Moj prijatelj je imao tri radnika koji su umrli, a on već nekoliko godina šalje njihovim porodicama punu platu koju su dobijali dok su radili kod njega. Tako to rade dobročinitelji, tragove njihovih djela je lahko prepoznati.

saff.ba