ZABRANILI MU DA SE ZOVE DŽIHAD

Spread the love

Sud ukinuo ime kojeg je majka nadjela svome djetetu

Francuski sud ukinuo je ime “Džihad” koje je pre godinu dana jedna majka dala svojem detetu, jer smatra da ima negativno značenje, objavljeno je u petak.

“Sud ne prihvaća ovo ime jer drži da može štetiti djetetu i vjerojatno će mu stvarati probleme”, precizirao je sud Dijona i naglasio da “vodi računa o najboljim interesima djeteta”.

“Ime ‘Džihad’ ima negativno značenje jer je povezano s džihadističkim pokretom i zamjenjuje se s ‘Džahid’ koji na arapskom znači napor ili hrabrost i nije povezano s ratom”, kažu suci.

Afera je izbila početkom studenoga 2018. kada se gradska uprava obratila sudu obiteljskog prava kako bi ishodila poništenje imena.

“Iako se ime Džihad daje u arapskom svijetu, a znači “sveta borba, sveti rat, rad, trud”, dakle može imati pozitivno značenje, ono se ipak u javnom mnijenju i u sadašnjem terorističkom ozračju povezuje s islamističkim pokretima,” objasnio je državni odvjetnik Dijona Eric Mathais.

On je naglasio da se boji da će to ime za dijete biti stigma i da će biti izloženo ruganju, ismijavanju i pogrdnim riječima.

Sdruge strane Akademik dr.Muamer Zukorlić dao je pojašnjenje za ime, ali i uopšte značenje Džihada u današnjem, ali i prijašnjem svijetu uopšte;

ZNAČENJE RIJEČI DŽIHAD

Riječ džahede-judžahidu od od džahede-jedžhudu znači, ulagati trud, truditi se. Ako leksički, odnosno etimološki tražimo značenje te riječi, preveli bi ga kao značenje, ulaganje truda.

Četiri vrste džihada;

Islamske ulema (učenjaci) borbu na Božijem putu razvrstava u četiri vrste, i to redom kako je objavljivan Kur`an.Prva je; Uči u ime Gospodara tvoga koji stvara-znači učenje.

Druga vrsta je podučavanje na Božijem putu-prenošenje misije.Treća vrsta je davanje imetka (novca) za učenje na Božijem putu i za uspostavu svih sistema koji zastupaju dobro i dobro djelo. I četvrta je borba na Božijem putu oružijem, kao potreba i obaveza u trenutku kada za to postoji izazov.

ORUŽANA BORBA

To vam je kao hirurgija u medicini.Obaveza oružane borbe, da se latite oružija da branite svoju slobodu, čast i dostojanstvo je poslednja obaveza u pogledu neophodnosti, kao što je hirurgija poslednji oblik liječenja.Prvo se ide sa sirupima.Ako neće, tabletice.Ako neće, pilule.Ako neće, inekcije.Ako neće, razne terapije ili zračenja.I poslednja je hirurgija, kada se nešto odsjeca. E, to vam je slično i u društvenim odnosima liječenja, uvijek idu blaži oblici do onog najdrastičnijeg, a to je oblik borbe na Božijem putu oružijem.On je regularan u svim civilizacijama.Koristi se kao odbrana života, porodice, zemlje, domovine, vjere i svega onoga što predstavlja osnovne vrijednosti jednog društva i on je regularan samo u situaciji kada je nužan.

TERMIN DŽIHAD U JAVNOJ RETORICI

Kada se svi oblici džihada uzmu u obzir, onda se jako puno govori sa minbera (džamijskih govornica) o raznim oblicima borbe na Božijem putu. Činjenica je da se sam termin džihad povlači u javnoj retorici zato što se ovom mediskom agresijom pokušava poistovjećivanje terorizma sa džihadom. Nekako su nas zastrašili, pa se bojimo izgovoriti riječ džihad.

NE DORIČEMO SE NIJEDNE ISLAMSKE VRIJEDNOSTI

Znam da rizikujem kada ovo govorim, sada će ovi moji analitičari pokušati da iz ovog izvlače konstrukcije. Ali, nema problema.Bujrum, neka to rade. Mi se ne odričemo nijedne vrijednosti koja nam stoji u Kur`anu, niti ima ko pravo kao musliman da se odrekne, Isto tako, ne dozvoljavamo da nam se zloupotrebljava islamska terminologija na neislamski način, niti dozvoljavamo  da se islam tumači na neislamski način, stoji u izlaganju Akademika Muamera Zukorlića.

Svijetli primjer današnjice je čovjek koji nosi ovo veličanstveno ime predsjednika Islamskog kulturnog centra Podgorica G-din Džihad Ramović, koji je svojim dugogoišnjim radom pokrenuo i realizovao preko 934 humanitarnih aktivnosti gdje su izgrađene, renovirane i sanirane mnoge kuće socijalno ugroženim porodicama, svakodnevno hraneći, oblačeći i stipendirajući mnoga lica (djecu) koja su, nužno i urgentno u potrebi za tim. S druge strane, pokrenuo je na stotine edukativno naučnih tribina eminentnih učenjaka današnjice, organizovao brojne seminare, učestvovao na brojnim Međunarodnim sajmovima knjiga i besplatno podijelio na hiljade knjiga građanima Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Albanije. Ostvario je saradnju sa brojnim vjerskim zajednicama u državi Crnoj Gori i Regionu, a i sa mnogim Ministarstvima, institucijama na državnom nivou kao i sa brojnim Nevladinim organizacijama sa kojima su realizovani značajni projekti za društvo i državu uopšte, te na ovaj način u pravom smislu pretočio u djelo pravo značenje imena Džihad kojeg kako on ističe sa ponosom nosi!

Stim u vezi muslimani ne dozvoljavaju da se zloupotrebljava islamska terminologija na neislamski način, niti dozvoljavaju  da se islam tumači na neislamski način!

Informativna služba web portala ikcpg.me