Roditeljska dova

Spread the love

Roditeljska dova igra veliku ulogu u budućem životu djece

Ukoliko im želimo osigurati sigurnu budućnost moramo svoju djecu povjeriti Allahu Uzvišenom. U Njegovoj zaštiti i pod Njegovim okriljem im je najbolje. Dova je odraz naših prioriteta. Učimo dove za ono što nam je trenutno najvažnije u životu. Ako je ispravan odgoj djece naš prioritet onda se trebamo pomoći dovom, jer roditeljska dova se ne odbija.

Vrlo, vrlo je važno da uz kontinuirano činjenje dove, dajemo od sebe najbolje što možemo da djecu odgojimo na najljepši mogući način. Koristimo princip: zaveži devu, pa se osloni na Allaha. Kad damo sve od sebe što možemo da svoju djecu ispravno, koliko je to u našoj mogućnosti, usmjerimo onda neka nam dova koju upućujemo Gospodaru svjetova bude ta sigurnost, to oslanjanje na Svemoćnog. Onda zaista možemo biti sigurni da smo svoj emanet ispunili i prepustili ono što nije do nas Svemoćnom Gospodaru koji čuva i nas i našu djecu.

U nastavku možete pročitati i isprintati sebi dovu za vašu djecu, koja je zaista sveobuhvatna i jako korisna.

U ime Allaha, Milostivog Samilosnog!

Hvala Allahu, Gospodaru svih svjetova, neka je salavat i selam na Poslanika Muhammeda, sallallahu ‘alejhi ve sellem, njegovu časnu porodicu i ashabe.

Allahu moj, o Ti Koji si stvorio ljubav i Koji nas voliš više nego što majka voli svoje dijete, i više nego što se može voljeti, hvala Ti na tom divnom osjećaju, hvala Ti na milosti kada Si dao da osjetimo i brige i tuge protkane ljubavlju, i noći neprospavane dovama ispunjene.

Odgoj djeteta je naš emanet i zahtjevan posao, zato Te ja Rabbi molim za mudrost i uputu, da nam daš prave riječi i savjete koje ćemo pružiti svojoj djeci, i da ih podučimo da se istrajnost, upornost i istina isplate, a da je potpuni oslonac Tebi i dova naš najjači adut.

Ja Rabbi, molim Te da moji evladi budu onakvi kakvim ćeš Ti biti zadovoljan, da ih se ne zastidimo nikada, i da se njima ponosimo na Oba Svjeta. Da budu od onih uvijek prvih koji će u društvu Resulullaha u Dženet – ul Firdevsu uživati. Hafizi i čuvari Kur’ana biti, a on njihova vodilja kroz život.

Podari im slast u vjeri, ustrajnost i uputu, i srce koje voli da samo Tebi pokorno bude.

Ne dozvoli da svoju kičmu savijaju i pred kim do pred Tobom Svevišnji Gospodaru, i da se samo Tebe boje u javnosti i tajnosti, i od Tebe zaštitu traže.

Allahu moj, Ti si onaj koji pružaš zaštitu, molim Te pod Svoje okrilje ih uzmi i ne prepusti same sebi ni koliko je treptaj oka. Neka njihovo srce, um, tijelo i emocije budu čisti i tebi pokorni. Zaštiti ih od svakog zla koje Si stvorio, od nepravde koju mogu sami sebi nanijeti, od drugih ljudi, životinja, džina i šejtana prokletih. Od nesreća, bolesti, povreda, ovisnosti i poroka i sve druge fizičke, mentalne i emocionalne nevolje i tegobe.

Zaštiti našu djecu svih loših osobina, od oholosti, zavisti, sebičnosti, licemjerstva, zlobe i pohlepe i udalji ih od svakog grijeha. A podari im sposobnosti da donose dobre odluke i da uvijek teže prema onome što je dobro, plemenito i istinito i nadahni ih razboritošću, odlučnošću i korisnim znanjem, kod Tebe je sva moć.

Allahu, uputi naše kćeri da vole nositi hidžab, a naše sinove da se pristojno oblače, neka njihovo odijevanje predstavlja njihov iman, ljubav i poštovanje prema Tvojim naredbama, i uputi ih da biraju samo ono sa čim ćeš Ti biti zadovoljan.

Allahu moj, usadi između moje djece, i sve djece našeg ummeta milost i brigu jednih prema drugima. Podari međusobnu ljubav, poštovanje, cijenjenost i iskrenost.

Zaštiti ih od međusobnih nesporazuma, svađa, i prekidanja rodbinskih veza.

Neka budu u društvu pobožnih prijatelja, rođaka, članova proširene zajednice i nastavnika koji će biti inspirativni uzori za moju djecu i pomoći da postanu najbolji vjernici, prijatelji, supružnici i građani.

O Allahu, molim Te omogući im da jednog dana izaberu hairli, bogobojazne, poštene, pravedne, ljubazne, vrijedne, inteligentne, lijepe, zdrave supružnike sa kojima će zajedno sa poštovanjem i ljubavlju u Tvoje ime istinski uživati, biti potpora za život i vjeru, razvijati svoje porodice i jedno drugom biti vrata za Dženet-ul Firdeus.

Allahu moj, iz Svoje Milosti podari mojoj djeci ovozemaljsku udobnost tako da mogu doći Tebi kroz vrata zahvalnosti, a da nisu prisiljeni da dođu Ti kroz vrata strpljenja.

Zaštiti moju djecu od dugova, od haram imetka, učini ih od onih koji uvijek daju i udjeljuju, a ne uzimaju.

Podari im ugledne profesije u kojima će sticati halal imetak, i biti korisni zajednici.

Molim Te neka uvijek daju najbolje od sebe u svemu što rade.

Ako im podariš iskušenje, daj im i sabur i pomoć od Sebe.

Allahu moj, ja Te molim za bliskost, ljubav, sretan i ispunjen odnos sa mojim djecom za sve dane našeg života. Neka ne zaborave naše dobročinstvo i neka nam uzvrate kada budemo stari i nemoćni. Milostivi Allahu dozvoli da i nakon naše smrti, naša djeca budu izvorom naših dobrih djela.

Molim Te da nas uzmeš Sebi onda kada Ti po pokornosti budemo najbliži, a najmanje potrebni na Dunjaluku, i molim Te da se ponovo sretnemo u najljepšim baščama Džennet-ul Furdeusa sa našim miljenikom Muhammedom s.a.v.s.

Amin!

Religis.com