Prvi znak uroka je pretjerano zijevanje popraćeno suzama

Spread the love

Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellam je rekao: “Najveći uzročnik smrti moga ummeta, poslije Allahove sudbine (kadera), jest urok”. (Buharija).

Veoma često nam zdravo dijete zaplače iz čista mira, iako je prethodno nahranjeno, napojeno i očišćeno. Prestane dojiti, a ne znamo razlog. Umire od gladi, ali neće da doji. Dogodi se da dijete i umre, a mi mu ne možemo pomoći i utješiti ga. Lijepa osoba odjednom postaje nesretna i bolešljiva nakon što je bila sretna. Zdrav i dobar mladić slabi i povlači se u sebe. Kažu, ne zna se, razlog nagloj promjeni.

Prvi znak uroka jest pretjerano zijevanje popraćeno suzama. Potom slijedi tjeskoba u prsima, neraspoloženje, nezainteresiranost, bol u glavi, vratu i prsima. Pokvarena i zavidna duša se zlobno ponaša i utiče na onoga kome zavidi. Ona svojom pokvarenošću putem prodornog pogleda djeluje na čovjeka.
Uroci su strelice koje izlaze iz duše osobe koja ih šalje. Ponekad njima pogodi urečenog, a ponekad promaši. Ako ga zatekne bez zaštite (Kur’ana i dova), nema sumnje da će ga pogoditi. Ako ga pak, zatekne pod zaštitom, te strelice mu Allahovom voljom ne mogu nauditi.

Postoji mogućnost da se ista strijelica vrati na onoga ko je poslao. Ako osoba pokuša ureči, a suprostavi joj se zid zaštite sazdan od Kur’ana i dova, urok će se odbiti i možda pogoditi osobu koja ga je i poslala, a Allah najbolje zna.

Za www.islam-iman.com – Odgovorio: Mirza Semić