NAUKA POTVRDILA – ZDRAVIJE JE NOSITI BRADU

Spread the love

Nova studija je pokazala kako je veća verovatnost da će glatko obrijani muškarci na licu nositi bakterije otporne na antibiotike nego oni bradati

Naučnici su testirali uzorke s lica 408 bradatih ili obrijanih doktora i bolničara i rezultate objavili u časopisu Journal of Hospital Infection. Prema tim rezultatima, triput je verovatnije da će obrijani muškarci na svojim obrazima nositi meticilin rezistentnu bakteriju (MRSA) nego njihove bradate kolege. Također, izglednije je da će obrijani na svojim obrazima imati kolonije zlatnog stafilokoka, bakterije koja uzrokuje infekcije kože i dišnih puteva. Naučnici sugeriraju da bi razlog tome mogle biti “mikro ogrebotine” koje na koži nastaju brijanjem, a mogu biti pogodne za naseljavanje i razvoj bakterija. Mikrobiolog s londonskog univerziteta Adam Roberts u odvojenoj je analizi iz uzoraka brade uspio uzgojiti 100 različitih vrsta bakterija. U petrijevim posudama pronašao je i mikrobe koji su, izgledalo je, ubijali druge bakterije. Tokom dokazivanja, izolirao je mikrob i testirao ga protiv bakterije E.coli koja uzrokuje infekcije mokraćnog trakta. Mikrobi su efikasno uništili bakteriju. Roberts je rekao kako njegova analiza daje potencijala za buduća istraživanja i podsjetio na to kako je i Alexander Fleming slučajno otkrio penicilin. Postojeći antibiotici sve su manje učinkoviti, a bakterije otporne na antibiotike godišnje u svijetu ubiju 700 000 ljudi.

Brade deluju blagotvorno na zdravlje, deluje kao svojevrstan izolator pa štite od grlobolje i opeklina od sunca, a ublažavaju i astmu koju izazivaju čestice peluda.
Bradati look vratio se na velika vrata, a “zarasli” izgled njeguju brojni holivudski zavodnici poput Bena Afflecka, Georgea Clooneyja, Hugha Jackmana i Joaquina Phoenixa.

Brada štiti od opeklina od sunca i raka kože, utvrdila je studija Sveučilišta Južni Queensland. Znanstvenici su utvrdili brada pruža 80 do 95-postotnu zaštitu od sunca, a jačina zaštite ovisi o tome koliko su dlake duge i guste. Također, UV zrake tri puta manje probijaju kožu obraslu dlakama od one gole, piše Daily Mail.

Dlake deluju poput zaštitnog faktora, što su gušće to je zaštita veća. No bez obzira na to, i bradatim muškarcima preporučuje se losion sa zaštitnim faktorom, napomenuo je dermatolog dr Nick Lowe.

Astma

Muškarci s astmom koju uzrokuje pelud tvrde da im brkovi i brada smanjuju simptome. Brkovi sprečavaju da čestice uđu u nosnice i pluća, tvrdi Carol Walker iz Centra za trihologiju u Birminghamu.

Neki stručnjaci se ne slažu s tom teoriju, pa tvrde da brkovi samo privremeno mogu zadržati čestice. U najgorem slučaju velike količine peludi koje su se nakupile mogu izazvati opasnu alergijsku reakciju.

Starenje

Dlake na licu štite kožu od nepovoljnih vremenskih prilika i usporavaju starenje. One sprečavaju gubitak vlage, pa je koža stalno hidratizirana. Ako nanesete kremu na kožu ispod dlačica, koža će duže zadržati vlagu nego na goloj koži, tvrdi dr. Lowe.

Takođe, muškarci imaju deblju kožu nego žene koja je otpornija na oštećenja, a brada ih dodatno štiti, dodao je.

Kašalj i grlobolja

Brada koja se proteže po vratu stvara zaštitni sloj i zadržava toplinu, pa sprječava kašalj i grlobolju. Dlake deluju kao svojevrstan izolator i pomažu u hladnim mesecima, dodala je Walker.

Osip

Stalno brijanje uzrokuje bakterijske infekcije, osip, urastanje dlaka, pa bi se moglo reći da brada blagotvorno deluje na kožu, objasnio je dermatolog dr. Martin Wade iz Klinike za kožu i kosu London.

No loša strana brade je ta što urasle dlake mogu izazvati infekcije. Rizik povećavaju i ostaci hrane koji mogu zapeti među dlakama pa je zbog toga bitno redovito njegovati i šišati dlake, tvrdi mikrobiolog dr. Ron Cutler sa Sveučilišta Queen Mary u Londonu.

(24sata.info)