Kakav je islamski stav ako muž proguta malo mlijeka iz grudi supruge prilikom intimnog odnosa?

Spread the love

Islamski učenjaci ovo pitanje stručno nazivaju „zadajanje  odrasle osobe”

Po islamskom učenju, žena koja zadoji dijete pet ili više  puta u periodu prije nego što dijete napuni dvije godine,  postaje njegova majka po mlijeku. Samim tim, na majku i dijete po mlijeku odnose se svi propisi koji se odnose na majku i njeno biolosko dijete.

Ovdje je bitno razmotriti pitanje propisa u islamu ako bi muž, naslađujući se ženinim dojkama, progutao nešto njenog mlijeka: postaje li supruga njegova majka po mlijeku i, odatle,  moraju li se razvesti?

Islamski učenjaci ovo pitanje stručno nazivaju „zadajanje  odrasle osobe”, a stav učenjaka četiri pravne škole jeste da ženino mlijeko ima pravne posljedice samo ako se radi o djetetu do dvije godine.

Dakle, ako bi dijete starije od dvije godine, popilo mlijeko žene, to po njega ne bi imalo pravne posljedice, tj. ne postaje mu majka po mlijeku. Naravno, isti propis vrijedi i za odraslu osobu.

Mnogi savremeni učenjaci, na čijem je čelu uvaženi šejh Ibn Baz, zastupali su ovaj stav, a to je ujedno i stav Stalne komisije za fetve u Saudijskoj Arabiji.

S druge strane, majka pravovjernih Aiša, radijallahu anha smatrala je da ženino mlijeko ostavlja traga i na osobu koja ga popije a starija je od dvije godine. Tog stava bio je i imam  Ibn Hazm, utemeljitelj zahirijske pravne škole.

Šejhul-islam Ibn Tejmijje zauzeo je središnji stav: dojenje osoba starijih od dvije godine nema pravne posljedice, osim ako za tim postoji potreba. Isti stav je odabrao i njegov vjerni učenik Ibnul-Kajjim, govoreći da je prioritetnije postupiti po argumentima obje skupine negoli pristupiti odbacivanju jednih dokaza, proglašavajući ih derogiranim, ili ih zanemariti na neki drugi način.

Učenjaci koji su smatrali da gutanje mlijeka od strane osobe starije od dvije godine nema pravne posljedice, svoj stav potvrđuju sljedećim dokazima:

a) riječima Uzvišenog Allaha: „Majke neka doje djecu svoju pune dvije godine onima koji žele da dojenje potpuno bude”

b) Aiša, radijallahu anha, pripovijeda da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, ušao kod nje i zatekao nepoznatog čovjeka. Vjerovjesnikovo lice se promijenilo, pa je Aiša rekla: „Allahov Poslaniče, ovo mi je brat po mlijeku!’ Allahov Poslanik uzvratio je riječima: „Obratite pažnju na to da li je neko nekome brat! Dojenje ima posljedice kada (beba) doji da bi utolila glad”

c) riječima Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi vesellem: Posljedice ima samo ono dojenje koje otvara crijeva i biva prije odbijanja od dojenja (tj. u periodu od dvije godine)

Stalnoj komisiji za fetve postavljeno je pitanje: „Kakav je propis naslađivanja muškarca sisanjem supruginih dojki i je li to zabranjeno ili pokueno? Takoder, kakav je propis ako bi on progutao njenog mlijeka i da li mu time ona postaje zabranjena, pa su se obavezni razvesti?” Stalna komisija dala je sljedeći odgovor: „Dopušteno je da se muškarac naslađuje sisanjem supruginih dojki, a ona mu neće postati zabranjena ako mlijeko dospije u njegov želudac.”

Rezime: Ako bi se desilo da muž, sisajući suprugine dojke, proguta njenog mlijeka, time ne bi postao njen sin po mlijeku, niti to ima ikakve posljedice po valjanost njihovog braka.

Odlomci iz knjige

„Islamski priručnik bračne intime“ – Elvedin Pezić