Znate li da ‘Kip slobode’ predstavlja ženu muslimanku?

Spread the love

Prava istina u vezi kipa slobode

U kontekstu aktuelne debate koja se vodi u Americi oko pitanja izbjeglica iz muslimanskog svijeta, bilo bi zanimljivo rasvijetliti neke manje poznate činjenice oko kipa slobode. Mnogi će se možda šokirati kada saznaju da statua u orginalu predstavlja egipatsku ženu zemljoradnicu visoke građe sa otoka Rodes.

Ljudi se čini više poznatim to da je statua francuskog porijekla. Da, jeste. Kip slobode je Amerika dobila od Francuske za godišnjicu proslave saveza ove dvije države, nastalog tokom francuske revolucije. Međutim, ta činjenica ne može poreći arapsko-muslimansko porijeklo statue.

Prava istina u vezi kipa slobode

Francuski kipar Frédéric-Auguste Bartholdi, pronašao je inspiraciju u Egiptu, 1855. godine, dok je boravio nubijanskom monumentalnom spomeniku izgrađenom u čast Abu Simbel, čiju grobnicu čuvaju gigantske kolosalne figure. Bartholdi je bio fasciniran drevnom egipatskom arhitekturom. Osim toga, on je bio opčinjen projektom iskopavanjem kanala između Mediteranskog i Crvenog mora. Na kraju je obuzdao tu svoju strast, usmjerivši je u inaguraciju Sueskog kanala.

Tokom svjetske izložbe održane u Parisu 1867. godine, Bartholdi se susreo sa Khedivom liderom Egipta i predložio mu izgradnju čudesnih piramida u obliku mješavine lavljeg tijela i ženske glave. Zatim je odlučio da izradi kip žene koja nosi egipatsku nošnju i stoji sa lampom na ulazu u Sueski kanal. Statua je visoka 26 metara, a pijedestal na kojem stoji visok je 14 metara. Rani model statue se zvao “Egipat nosi svijetlo Aziji”

Međutim, dogovor sa Egiptom je propao, ali Bartholdi nije gubio nadu i odlučio je da ubjedi Ameriku da prihvati ovaj projekat.

Ali, da li su Amerikanci bili uzbuđeni ovim prijedlogom i mogućnošću da dobiju novi spomenik?

Početna finansijska podrška je bila vrlo slaba. Bilo je potrebno 15 godina da se statua završi i postavi u blizini Pariza, prije nego su je Amerikanci prihvatili.

Kada je u oktobru, 1886. godine konačno otkrivena, skupina koja se bori za prava žena bila je ogorčena činjenicom da će ta veliki kip biti postavljen u njujorškoj luci i predstavljati slobodu u vrijeme kada američke žene nemaju pravo da glasaju.

Samo su dvije žene bile prisutne na zvaničnom otkrivanju statue koja je danas poznata kao kip slobode. Bartholdijeva supruga i trinaestogodišnja kćerka Ferdinanda de Lessepsa, francuskog inžinjera koji je dizajnirao Sueski kanal.

Izvor: mvslim.com