Braćo i sestre ovo su objektivni utisci sa hadža. Kako je protekla organizacija odlaska na hadž ove godine

Spread the love

Ja ću spomenuti nekoliko stvari koje su meni kao ‘običnom’ hadžiji zapele za oči i volio bih da ih podijelim sa čitateljstvom

Moji utisci sa hadža !!!

Uzvišeni Allah počastio me je ove godine da sam obavio hadž. Bio sam jadan od 1600 hadžija koji su na hadž išli organizirano preko IZ u Bosni.

Smatram da je naša moralna obaveza da spomenemo pogodnosti i privilegije koje smo imali na ovom putovanju, jer kao što smo spremni da kritikujemo onda kada nešto nije u redu mislim da trebamo biti objektivni i pravedni pa onda kada je nešto dobro da to i pohvalimo.

Ja ću spomenuti nekoliko stvari koje su meni kao ‘običnom’ hadžiji zapele za oči i volio bih da ih podijelim sa čitateljstvom:

1- Direktni letovi iz Bosne u Medinu i iz Medine za Bosnu velika su blagodat koja u mnogom uljepšava ovo putovanje.

2- Smještaj u Medini je bio vrhunski. Hoteli su bili blizu Džamije Allahovog Poslanika, sa dobrim i brzim liftovima, ukusnom harnom sa dva obroka dnevno realizovanih na način Švedskog stola, samo su neke od stvari koje su boravak u Medini činile ugodnim i prijatnim.

3- Autobusu koje smo koristili prilikom transporta su bili novi, klimatizirani, pa je i to ovo putovanje činilo ugodnim i lijepim.

4- Smještaj u Mekki je također bio dobar. Na lijepoj lokaciji, sa dobro organiziranim prevozom do Harema, dobrom higijenom, dobrom hranom koja se opet služila načinom Švedskog stola, smještaj u Mekki se može sigurno ocijeniti visokom ocjenom. Razgovarajući sa nekim drugim hadžijama kada smo spomenuli naše uvjete, te broj obroka i kvaliteta hrane u hotelima, mogli smo vidjeti da mi imamo nešto o čemu drugi mogu samo maštati.

5- Transport hadžija prilikom odlaska na Minu Arefat, je bio u globalu dobar.

6- Boravak na Mini na danu Tervije bio je dobro organiziran. Odlazak na Minu novim autobusima, dosta prostora u šatorima, hrana koju smo zadužili prilikom odlaska na Minu, boravak na Minu činili su ugodnim.

7- Boravak na Arefatu također je bio dobro organiziran. Boravak u velikim klimatiziranim šatorima, omogućivao je hadžijama da se u tom velikom danu maksimalno posvete ibadetu.

8- Organizatori su ostavili mogućnost hadžijama da ostanu na Muzdelifi do sahaba i da nakon toga pješice produže do Mine gdje su imali mogućnost da u istim šatorima gdje su bili na Dan Tervije provedu ostale dane Tešrika.

9- Dani boravka na Mini su također prošli u najboljem redu.

10- Lično želim da se zahvalim i rukovodstvu koje se maksimalno trudilo da cijelo putovanje prođe u najboljem redu.

11- Naša grupa (porodica 34) imala je izuzetno dobrog vodiča. Prijatan, blag, saburli, iskusan, susretljiv, svima na usluzi, ažuran, samo su neke odlike koje krase našeg vodiča, Ilijasa ef. Kadrića.

12- U razgovoru sa hadžijama stekao sam dojam da su hadžije prezadovoljne u pogledu ovog našeg putovanja.

13- Na kraju, osoba koja je ovo godine bila na hadžu ne može a da ne primjeti koliko Saudijska Arabija ulaže truda da bi hadžije na što potpuniji način mogle da obave obrede hadža. Počevši od samog dočeka hadžija na medinskom aerodrom, kada su hadžije dočekane bacanjem ruža, pa do higijene Džamije Allahovog Poslanika i Harema u Mekki, omogućivanje hadžijama da neprestano piju hladan Zemzem, angažman hiljade policajaca i volontera koji su susretljivo i sa osmijehom na licu usmjeravali hadžija i bili im na usluzi u svakom momentu, regulisanje boravka na Arefatu, Mini, Muzdelifi, na jedan profesionalan način, raspored hadžija kada i u koje vrijeme da bacaju kamenčiće kako bi se izbjegla gužva i negativne posljedice, pa sve do samog ispraćaja hadžija, samo su neke od stvari iz kojih vidimo koliko truda se ulaže da bi se hadžije u toku boravka u Svetim mjestima osjećale bezbjedno i lagodno.

14- Pisanje spomenutih činjenica nikako ne znači da se stvari ne mogu popravljati, i da nije bilo propusta, ali znači da čovjek bude objektivan i da zna da našim organizatorima nije bilo lahko deverati sa više od 1600 hadžija, a među njima je mnogo starih i iznemoglih osoba, kao što nije lahko ni Saudijskoj Arabiji da protrati jedan takav milionski skup ljudi sa različitim navikama i različitim mentalitetima.

Allaha molim da svim hadžijama ukabuli njihove ibadete, da naše organizatore nagradi za sav trud kojeg su uložili na putu da se mi lijepo i lagodo osjećamo prilikom obavljanja hadžijskih obreda.

Amin.

Elvedin Pezić