Za poštovanje: Muslimani sahranili komšiju Srbina po pravoslavnom običaju

Muslimani Sahranili Komsiju Muslimani Sahranili Komsiju
Spread the love

Na ispraćaju je bio prisutan veliki broj džematlija, koji su iskopali grob, obezbedili prevoz preminulog. Nakon sahrane, imam Muamer efendija je ugostio pravoslavne sveštenike

Milan Lalušić (69) živeo je sam u bosanskom selu Raštelica jer nije imao porodicu. Kada je preminuo, njegove komšije muslimani su mu organizovali sahranu na pravoslavnom groblju kako bi mu odali počast i odužili mu se jer je učestvovao u prilozima za izgradnju džamije

Meštani okupljeni džematu Raštelice, u opštini Hadžići u Bosni i Hercegovini, pripremili su i obavili sahranu komšije Milana Lalušića, koji je nedavno preminuo, a inače je živeo sam i nije imao porodicu.

Džematlije su, na čelu s imamom Muamerom ef. Mrkonjom i predsednikom Mesne zajednice Hazretom Subašićem, izvršili sve pripreme i realizovali sahranu komšije pravoslavca, koji je preminuo u 69. godini.

Inače, Milan je svoj životni vek provodio u Raštelici kao rado viđen komšija i prijatelj, pa je džemat izrazio potrebu da mu na ovaj način ukaže počast. Takođe, džemat nije zaboravio da je Milan svojim prilozima učestvovao i u izgradnji džamije.

– Na ispraćaju je bio prisutan veliki broj džematlija, koji su iskopali grob, obezbedili prevoz preminulog, te dali sve počasti koje naš komšija, dobri čovek i zaslužuje – rekao je za bosanski list Preporod mesni imam Muamer efendija.

Lalušić nije imao porodicu ni bližu rodbinu, ali je s ovim činom sahrane iza sebe ostavio veliku porodicu, meštane Raštelice. Nakon sahrane, imam Muamer efendija je ugostio pravoslavne sveštenike koji su prisustvovali i pohvalili ovaj čin komšija.

Inače, džemat za muslimane predstavlja osnovnu i najmanju organizacionu jedinicu. Kroz njega muslimani ostvaruju svoja osnovna verska prava. Džemat u pravilu čini grupa od minimum 100 muslimanskih domaćinstava koja žive na jednom području i koja su međusobno povezana i izvršavanju zajedničkih islamskih dužnosti.

znanjejemoc.info