Kako sam se ja riješila bora u kratkom roku – Žena otkriva drevni turski recept

Bore NaLicu BoreNaLicu
Spread the love

Ova čitateljka je odlučila sa svima podijeliti stari turski recept za uklanjaje bora na licu i oko očiju,

koji je njoj pomogao postići nevjerovatan rezultat! Prenosimo njeno pismo.

Imam 48 godina i s vremenom su bore na mom licu postajale sve izraženije. Počela sam primjećivati da kada stavim puder izgledam još gore, jer upadne u bore i djelujem još starije. To mi je jako smetalo i činilo mi se da nikada više neću biti lijepa.

Znam da moramo stariti, ali teško sam se mirila s tim da ću za koju godinu biti sva “zbrčkana”. Nisam imala novca za skupe tretmane, niti bih ikada učinila bilo kakvu estetsku korekciju, ali sam bila jako nezadovoljna svojim izgledom, sve dok jednog dana nisam upoznala Turkinju Fatmu iz Eskišehira.

Starija je od mene, a lice joj je bilo skroz glatko i čisto. Prelijep ten me je oduševio. Dala sam joj kompliment i upitala je što koristi za njegu lica, a ona mi je otkrila da kožu lica njeguje samo vodom i čistim arganovim uljem (poznato i kao marokansko ulje). Posavjetovala me je da i ja pokušam isto i da ću već nakon 15 dana vidjeti značajnu razliku!

Plodovi argana

Po njenoj preporuci, našla sam čisto arganovo ulje.

Ujutro i navečer sam nakon umivanja nanosila ovo ulje i nakon samo 7 dana sam osjetila da mi je lice kao svila, a kako reče Fatma, nakon 15 dana sam uočila da bore nestaju. Zapamtite, važno je da ulje bude čisto, s mješavinom nećete postići dobar efekat.

Od susreta sa Fatmom je prošlo 4 mjeseca, moje lice izgleda prelijepo i moram priznati da sam jako zadovoljna. One dublje bore nisu u potpunosti nestale, ali više nisu duboko urezane i vidim da se polako smanjuju. Sada svako jutro i večer s radošću gledam i njegujem svoje lice, sretna sam jer sam konačno našla prirodni preparat koji mi je pomogao, a cijena je prihvatljiva.

Preporučujem i vama da probate ovaj recept, sada vam ja, kao meni Fatma, garantiram dobre rezultate!“, napisala je čitateljica.

Napomena: U Hrvatskoj npr. oko 100 ml čistog arganovog hladno presovanog ulja košta oko 80 kn (cca. 10 eura). Može se nabaviti u većim apotekama, prodavnicama zdrave hrane i web prodavnicama prirodne kozmetike i zdrave hrane. Njega lica ovim uljem se radi na duže vrijeme (posebno navečer pred spavanje), ulje se brzo upija i ne ostavlja mastan trag, koža lice bude meka, nahranjena i svilenkasta, posebno je lijepa ujutro nakon što ste ulje nanijeli kao noćni “serum”.

Zašto je arganovo ulje tako moćno?

Ulje argana dobiva se iz plodova drveta argana (lat. Argania spinosa) koje raste u jugozapadnom Maroku. Ovo ulje je rijedak i dragocjen proizvod koji Marokanke koriste u ritualima uljepšavanja već vijekovima. Arganovo ulje se dobija iz koštice koja se nalazi unutar njegovog ploda. Svaka se koštica ručno vadi i melje u gustu pastu iz koje se zatim cijedi ulje. To je vrlo zahtijevan i dugotrajan postupak što čini finalni proizvod jako vrijednim (litar arganovog ulja je oko 800 kn, cca. 100 eura).

Ovo je ulje najbolji saveznik zdravlja vaše kože, kose i noktiju.

Arganove plodove vole i koze…

Arganovo ulje je jedno od najmoćnijih anti-age ulja zahvaljujući svom sastavu u kojem se nalaze zasićene i nezasićene masne kiseline (linolna, alfa linolenska, oleinska), steroli, vitamin E, minerali i karotenoidi. Tokoferoli, poznatiji kao vitamin E, najvrjedniji su sastojak arganovog ulja. Ovom se vitaminu pripisuju snažna antioksidacijska svojstva. Nezamjenjiv u borbi protiv ožiljaka, ekcema i suhog vlasišta.

Drugi važan sastojak arganovog ulja su karoteni koji štite kožu od UV zračenja. Esencijalne masne kiseline iz arganovog ulja sprečavaju upalne procese na koži hidratizirajući je i jačajući u isto vrijeme. Ulje argana ima visoki udio skvalena, prirodnih spojeva koji štite od raka kože i slobodnih radikala te pomažu smiriti iritiranu kožu. Ferulinska kiselina iz ulja argana vrlo je snažan stabilizator vitamina C i E pa ona udvostručuje njihovo djelovanje. Sadrži i polifenole – prirodne spojeve iz biljaka koji imaju protivupalno i regenerativno djelovanje na kožu.

Ovo ulje njeguje i hidratizuje suhu kožu, pomaže kod dermatitisa i psorijaze te sprječava infekcije. Reguliše proizvodnju sebuma kod masne kože te održava prirodno izlučivanje ulja na zdravom nivou. Redovnom upotrebom koža se prestaje pretjerano mastiti. Štiti kožu od alergija koje uzrokuju svrbež i smiruje upalne procese koji dovode do nastanka akni. Podstiče obnovu stanica kože i popravlja njenu elastičnost istovremeno zaglađujući bore. Pomaže ublažiti upalne procese karakteristične za ekcem i psorijazu.

Primjenjuje se i za njegu kose – regeneriše kosu, hidratizuje je i spriječava nastanak ispucalih vrhova, potiče rast kose. Zahvaljujući arganovom ulju vaša će kosa biti mehkana, svilenkasta i sjajna. Arganovo ulje hrani vlasište i štiti od prhuti dubinski hidratizujući korijen vlasi.

Nokte čini čvrstima i zdravima, vraća im prirodni sjaj i spriječava njihovo pucanje.

Kako prepoznati pravo arganovo ulje?

Sve više tvrtki koristi popularni naziv arganovo ulje da bi prodale manje kvalitetne proizvode. Mnoga “arganova ulja” su razrijeđena ili nastala u laboratoriju u nekoj dalekoistočnoj zemlji. Ona sadrže samo mali udio arganovog ulja dok je ostatak ambalaže popunjen sintetičkim sastojcima i štetnim hemikalijama.

Kako ćete znati da li je ono što kupujete zaista arganovo ulje?

Na etiketi ovog proizvoda trebalo bi jasno pisati: “100% arganovo ulje” ili “100% argania spinosa kernel oil”.

Čisto ulje argana trebalo bi imati blago orašast miris. Svilenkasto je i upija se u kosu i kožu u samo nekoliko minuta.