Žena ne smije odbiti muža. A šta ako muž njoj priđe bez njene volje. Kako se to tretira?

IntimnostSupruznika IntimnostSupruznika
Spread the love

Odgovor u vezi ovakvih situacija ukoliko postoji opravdan razlog za ženino uzdržavanje

Poznata je činjenica da žena, po šerijatu, ne smije odbiti muža osim ukoliko postoji za to šerijatski opravdan razlog, kao što je pogoršanje određene bolesti itd. Bezrazložno odbijanje je veliki grijeh što se vidi iz činjenice da meleki takvu ženu proklinju sve do zore.

Bez obzira na okolnosti, prilazak muža svojoj supruzi se nikada ne može smatrati silovanjem koje za sobom povlači poznatu dunjalučku kaznu (hadd) i ahiretsku kaznu džehennemom, s obzirom na postojanje bračnog ugovora među njima.

Međutim, ukoliko postoji opravdan razlog za ženino uzdržavanje, a muž je svjestan toga ipak priđe mimo njene volje, on će biti griješan u mjeri u kojoj je supruzi nanio bol.

Otuda iskren musliman i muslimanka treba da pomognu jedno drugom u dobru i čuvanju od grijeha. Svjesna muslimanka će nastojati da izvrši svoje obaveze prema mužu, a i njen muž prema njoj. Allah je odredio da među njima postoji samilost i ljubav, a ne zapostavljanje i nasilje. (Vidi: Er-Rum, 21.)

Savjetujem supružnicima da izvršavaju svoje obaveze, da se u izvršavanju obaveza strpe i da ne podliježu šejtanovom došaptavanju koji ih nagovara suprotno. Kada čovjek izvrši svoje obaveze prema drugima, tek tada ima potpuno pravo da traži da drugi izvrše svoje obaveze prema njemu

Dr. Šukri Ramić