Oženila svekrva sina i sutradan došle žene da joj čestitaju i pitaju kakva je snaha, a ona reče: „Subhanallah,

Zena Sin Svekrva ZenaSinSvekrva
Spread the love

Tako je jedna žena dozvolila čovjeku da se oženi drugom

To su samo želje i predpostavke. Jedno stanje se ne razumije dok ne dođemo u to stanje. Pitao jedan učenjak imama Gazaliju kako izgleda kad se neko oženi da mu to opiše, a imam Gazali mu veli: „Nisam znao da si tolika budala. Oženi se pa ćeš vidjeti i osjetiti.“ Mnogo toga u životu se ne čita već doživljava.

Mogi govore kada bi dobili na bingu pola bi podjelili. Bog zna bi li u pameti ostali ili bi poželjeli još toliko da imaju. Ne treba nikad govoriti ja bi ovako ili onako uradio. Lahko je tuđu ženu i djecu sređivati, de sredi svoju. Lahko je biti dobar kad nikome ne možeš pomoći. To je ono kad neko rekne: „Ja bi ti pozajmio, kad bih imao.“ A da ima možda bi krio od drugih da mu ne zatraže.

No, da se vratimo ovoj budućoj svekrvi? Zašto svekrve ne vole nevjeste? Jednostavno, ljubomora dolazi sama po sebi. Sin dok je neoženjen on je čitav materin, ali kada se oženi dijeli ga tada sa nevjestom, a to majčino srce teško podnosi. Jedna majka je bila realna kada je oženila sina, rekla je: „ Sine do sada si bio čitav moj, al´ eto sada si oženjen, pa budi pola moj, a pola ženin.“

Ovaj problem ljubomore može samo vjera da reguliše. Ljubav prema ženi nije ista kao prema majci.Voli ženu do nebesa, al´ majka je na prvom mjestu. Niko nije rekao da ne treba ženu voljeti, ali nemoj je ispred majke postavljati. Nemoj je pred roditeljima grliti i dirati. Kada si sam diraj je svunoć i voli je do nebesa, al nemoj da oni osjete da su u sjeni. Jedan se tako mladoženja vozio u autu, žena naprijed, a majka pozadi. Da još bude gore, otvorio on prozor i pita ženu: „Ženo pušel´ ti“, a majka progovara: „Sine ne pitaš puše li materi.“ Eh to ti je to.

I da napokon završimo sa budućom svekrvom. Oženila ona sina i sutradan došle žene da joj čestitaju i pitaju kakva je svekrva, a ona reče: „Subhanallah, čim sam nevjestu ugledala na vratima u mene je ušao onaj šejtan svekrvin.“ Jah! To je to.

Tako je jedna žena dozvolila čovjeku da se oženi drugom, jer je bila bolesna i mislila da će moći to podnijeti, ali kad se on oženio i kad ju je na vratima vidjela odmah je u bandak pala. To su ta stanja koja se razumiju tek onda kad se dožive.

Izvor: Riznica mudrosti (Husejn ef. Čajlaković)