Zašto se u tavafu okrećemo lijevom stranom prema Kabi?

Spread the love

Postoji veliki broj razloga, a mi smo izdvojili ova tri:

Uzvišeni Allah je u mnogim ibadetima i svakodnevnim stvarima dao prednost desnoj strani, pa se u uzimanju abdesta daje prednost desnoj strani, Poslanik, s.a.v.s., je sve ono što je lijepo i plemenito počinjao desnom stranom ili radio desnom rukom. Poslanik, s.a.v.s., je davao prednost desnoj strani u jelu, piću, davanju, uzimanju, ulaženju, oblačenju. Jedini se u tavafu oko Kabe vjernik okreće svojom lijevom stranom prema Kabi.

Islamski učenjaci su pokušali dati objašnjenje ovog propisa, pa su naveli veliki broj razloga zbog čega je to tako. Mi ćemo ovdje navesti neke od njih:

  1. Zato što je na lijevoj strani srce, pa tako ono bude bliže Kabi, jer Uzvišeni Allah u Kur’anu kaže: I učinit ću da srca ljudi teže njima…
  2. Ako bi hadžija krenuo tavafiti, okrenut desnom stranom, od Hadžeru el-esveda, okrenuo bi leđa kabenskim vratima i do njih došao tek na kraju kruga, što se smatra svojevrsnim nepoštovanjem prema Kabi, jer okreće leđa “licu” Kabe, što su, u ovom slučaju, vrata.
  3. Sve u kosmosu kreće se suprotno kazaljkama na satu, kako je to u tavafu. Počevši od kretanja elektrona u jezgru, pa sve do velikih galaksija u kosmosu. Također, čovjekov krvotok se kreće u smjeru suprotnom kazaljkama na satu, Mjesec u svojoj putanji oko Zemlje se kreće u smjeru suprotnom kazaljkama na satu, Sunce oko svoje ose se kreće u istom tom smjeru, planete se kreću oko Sunca u tom smjeru, a sve u kosmosu veliča Uzvišenog Allaha. Na taj način čovjek se sjedinjuje s kosmosom u veličanju i slavljenju Uzvišenog Allaha.

IslamBosna.ba