Šta da radim pa da mi Kur'an pruži sreću?

Spread the love

Par savjeta i preporuka

Ljudi često misle da Kur’an MORAJU učiti dugo, najmanje pola sata ili sat. To im se čini kao preveliki napor, obeshrabre se i na kraju, u potpunosti dignu ruke od učenja. Budite blagi prema sebi. Za učenje Kur’ana je potrebna navika, i vrijeme tokom kojeg postepeno povećavate količinu proučenog. Stoga, otpočnite samo sa 5 minuta svakog dana.

I opustite se; cilj učenja nije patnja, već odmor i pouka, kao što kaže Uzvišeni: „Tā Hā. Ne objavljujemo Kur’an da se mučiš, već da bude pouka onome koji se boji.“ Kur’an, sura Ta-Ha, ajeti 1-3. Ukoliko vodite računa o prisutnosti srca tokom učenja, tih 5 minuta će se uskoro povećati na 10 minuta, nakon toga na pola sata i sat, a čak i više, uz Allahovu pomoć i podršku!

Nijedno prijateljstvo ne može opstati bez brige i truda. Ako nam je Kur’an najbolji prijatelj, moramo uzeti na sebe obavezu da izgradimo ispravan odnos s njim. Pravi prijatelj se ne stječe preko noći; isti je slučaj s Kur’anom. Kako budemo popravljali odnos spram Kur’ana, ustvari mi popravljamo i naš odnos spram našeg Stvoritelja Koji čuje naše dove i pozna naše želje. A zar to nije san svakog vjernika i vjernice, zar to nije najveća želja svih nas? I svakako je to veći uspjeh od bespotrebne komunikacije s nepoznatim osobama preko interneta.

Postavimo sebi za cilj da SVAKI DAN proučimo određeni broj stranica Kur’ana, bez obzira na sve okolnosti. Potrudimo se i da svakako pročitamo prijevod značenja, kao i tefsir ajeta koje učimo. Radimo to svakodnevno i konstatno, bez obzira bilo to 20 stranica ili samo jedan ajet, jer nas je Poslanik, s.a..v.s., podučio da su najbolja djela ona u kojima smo ustrajni, pa makar ona bila i mala.

ZAPAMTITE: za čim god tragali i šta god željeli, potrudite se da popravite vaš odnos prema Allahu i budite ubijeđeni da će vam Allah zbog iskrenosti vaših napora, podariti i ostvarenje vaših želja.

NUM