Jeste li čuli za ženu koja je počinila blud i to priznala Poslaniku Muhammedu alejhi sselam?

Spread the love

O ženi koja je u stomaku nosila dijete iz bludnog odnosa

Jeste li čuli za ženu Džuhenijku, koja je posrnula i počinila blud? Zatim se sjetila Allaha Uzvišenog, pokajala se i vratila.Došla je Allahovom Poslaniku Muhammedu alejhi sselam sa željom da je očisti od zinaluka primjenom šerijatske kazne – kamenovanjem. U stomaku je nosila dijete iz bludnog odnosa. Rekla je: “Allahov Poslaniče, prekršila sam Allahov Zakon, pa ga primijeni na mene!”

Poslanik alejhi sselam pozva njenog staratelja i reče: “Lijepo je pazi. Kada se porodi, dođi kod mene.” Tako je i bilo.Nakon što se porodila, došla je Poslaniku alejhi sselam i zatražila isto. Poslanik alejhi sselam joj reče da se vrati kući dok dijete ne poraste dovoljno da može samostalno jesti. Kada prođe i taj period, ona ponovo dođe Poslaniku alejhi sselam i reče mu: “Allahov Poslaniče, očisti me od grijeha zinaluka!” Poslanik alejhi sselam naredi da se nad njom izvrši šerijatska kazna kamenovanjem.

Potom joj je Poslanik alejhi sselam klanjao dženazu uz prisustvo vjernika.Omer radijallahu ‘anhu je upitao Poslanika alejhi sselam: “Allahov Poslaniče, klanjao si joj dženazu a počinila je blud?!” On odgovori: “Doista je njeno pokajanje kao pokajanje sedamdeset stanovnika Medine. Zar ima što veće od toga što se žrtvovala radi Allaha?“

To je jak vjerski impuls koji ju je naveo na pročišćenje. Žrtvovala je prolazni život radi vječnog. Da nije imala jaku vjeru, ne bi priznala grijeh i pristala na smrt kamenovanjem. Neko može upitati “Zašto je počinila blud? Zar to nije rezultat slabog vjerovanja?” Odgovor je “Čovjek ima trenutke slabosti jer je stvoren kao slabašno biće. Sklon je griješenju zato što je po prirodi užurban. Skreće sa pravog puta jer je nepotpun.”

Međutim, kada sjeme imana u njegovom srcu poraste u drvo široke krošnje, tada na vidjelo izlazi njegova prava priroda i čvrsto vjerovanje. Iz tog razloga je ova žena požurila da je Poslanik alejhi sselam očisti od grijeha izvršavanjući nad njom šerijatsku kaznu.Žrtvovala je svoj život da bi stekla zadovoljstvo i oprost svoga Gospodara!

Iz knjige Najsretnija žena na svijetu, dr Aid el-Karni. Redakcijska obrada: Akos.ba