FOJNICA: U “REUMALU” ZABRANJENO KUPANJE U BURKINIJU

Spread the love

Reumal je pokazao veoma malo tolerancije prema muslimankama

Nije važno da li ste arapski turista ili pak žena iz Bosne i Hercegovine ili neke druge evropske države. Ukoliko ste namjeravali u burkiniju koristiti bazene fojničkog “Reumala”, to nećete moći. Uprava ovog banjskog kompleksa ne dozvoljava nikome da odjeven u burkini koristi njihove bazene. Moguće je samo rezervirati i platiti terapijski bazen u kojem će žena biti sama. Informacija o zabrani potvrđena nam je nakon što smo ju je provjerili u fojničkom lječilištu.

Nermina Zerdo, majka troje djece, zbog oboljenja kože već je boravila u “Reumalu” i terapija je dala dobar rezultat. Zbog toga je planirala i ove godine otići tamo. Međutim, rečeno joj je da žene u burkiniju ne mogu koristiti bazene, čak ni kada su u grupi s drugim ženama.

“'Reumal je pokazao veoma malo tolerancije. Molim vas, nemojte ovo sve miješati sa šerijatom jer ne živimo u šerijatskoj državi, ali voljela bih da se izjasne kako ja to kršim zakon i po kojoj tački? Da li ga možda oni ovako krše? To su osnovna prava svakog čovjeka. Oni su valjda svjesni kako su njihovi bazeni više za terapiju, a manje za zabavu. Meni niko u bazenu ne smeta pa me i ne interesuje ‘ženska’ grupa, gdje bi mi bilo više ugodno. Sve što želim jeste da kupim kartu i da koristim vanjski bazen kao i svi ostali”, kaže Zerdo. Stav također nije uspio dobiti detaljnija pojašnjenja zabrane korištenja burkinija. Sve što nam je rečeno u razgovoru s uposlenicima kompleksa jeste da je korištenje zabranjeno.

“Meni isto tako nisu htjeli objasniti zašto”, kaže Nermina Zerdo. “Dva puta sam zvala da provjerim da možda nisam dobro čula. U oba navrata su mi rekli da je burkini zabranjen pojašnjavajući kako se većina gostiju buni. Trenutno se osjećam onako kako su se nekada osjećali crnci, jer mogu samo zakupiti termin da se ne bih miješala s ostalima.” Naknadno je saznala da se u burkiniju može samo u terapeutski bazen u popodnevnim satima nakon rezervacije termina.