Jasno mi je da muslimani ne smiju jesti svinjetinu, a da li smijemo voljeti svinju kao Božije stvorenje?

Svinja Svinja kao Bozije stvorenje
Spread the love

Kakav treba zauzeti stav prema svinji kao Božijem stvorenju?

Pitanje:

Esselamu alejkum!

Jasno mi je kao muslimanki da muslimani ne smiju jesti svinjsko meso, i oko toga nema dileme.

Ono što me zanima je da li ta zabrana implicira da moramo mrziti svinju kao životinju i stvorenje? Iako je meso zabranjeno, i svinju je stvorio Allah, da li smo onda zaista dužni na pomen svinje izražavati gađenje i zgražavanje?

Odgovor:

Esselamu alejkum!

Allah dž.š. je stvoritelj svega. No, to ne znači da moramo voliti svaku stvar samo zato što ju stvorio Svevišnji Gospodar. Čovjek ponekad ima prirodnu odbojnost prema nekim stvarima, predmetima, događajima itd., i to je nešto što je normalno.

Međutim, to ne znači da se po sebi neutralna stvar mora mrziti. Odbojnost prema svinji kao životinji kod muslimana vjerovatno je posljedica činjenice da je konzumiranje njenog mesa i svinjskih proizvoda općenito zabranjeno.

Kao vjernici, vjerujemo u savršenu mudrost Stvoritelja koja se očituje u stvaranju svake stvari, predmeta, životinje, ali to ne znači imamo obavezu voljeti svaku životinju uključujući i one prema kojima osjećamo prirodnu odbojnost i strah, poput zmija i sl.

Općenito, i sevap i grijeh se može zaraditi lijepim, odnosno lošim odnosom prema životinji.

U hadisu se navodi. “Za dobročinstvo prema svakom živom stvorenju slijedi nagrada”. Od preporuke dobročinstva nije izuzeta nijedna životinja.

Islamskazajednica.ba