Zar hoćeš da me zakineš, Allahov Poslaniče?

Deva Allah Poslanik Zar hoćeš da me zakineš, Allahov Poslaniče?
Spread the love

Događaj sa jednim ashabom kada su pošli u pohod na Zatur-rika’

Otac Džabira ibn Abdullaha, r.a., velikog ashaba, poginuo je u bici na Uhudu i iza sebe je ostavio devet kcerki za koje se nije imao niko brinuti osim Dzabira. Takodjer je ostavio i veliki dug na plecima ovog mladica koji je bio u cvijetu svoje mladosti. Zato je Dzabir uvijek bio zamisljen, zaokupljen brigom o svojoj vjeri i sestrama, a oni kojima je dugovao trazili su ga ujutru i navecer. Dzabir je krenuo sa Poslanikom, s.a.w.s., u pohod na Zatur-rika’. Zbog svoje neimastine nije mogao kupiti snaznu devu, pa je isao na iscrpljenoj i slaboj devi, koja se jedva kretala. Ljudi su ga prestizali i on je ostao na zacelju povorke.

Poslanik, s.a.w.s., koji je isao na zacelju vojske, sustize Dzabira, kojeg je njegova deva nosila gotovo puzuci, pa ga upita: “Sta je s tobom, Dzabire?” On odgovori: “Allahov Poslanice, usporila me ova moja deva.” Poslanik, s.a.w.s., mu rece: “Natjeraj je da klekne.” Dzabir to ucini. Onda i Poslanik, s.a.w.s., natjera svoju devu da klekne, pa rece: “Daj mi svoj stap!”, ili je rekao: “Otkini mi granu sa drveta!” Dzabir mu dodade stap.

Deva je sjedila na zemlji iscrpljena i klonula, a Poslanik, s.a.w.s., joj pridje i blago je udari. Deva ustade i krenu puna zivosti. Dzabir se uhvati za nju i uzjaha je. Isao je pokraj Poslanika, s.a.w.s., radostan. Njegova deva je zivnula i zurila je naprijed. Poslanik, s.a.w.s., se okrenuo prema Dzabiru i htio da razgovara sa njim. Kakve je to teme izabrao Poslanik, s.a.w.s., da ih zapocne sa Dzabirom? Dzabir je bio mladic, a zelje mladica, uglavnom, kruze oko zenidbe i trazenja opskrbe. Poslanik, s.a.w.s., rece: “Dzabire, jesi li se ozenio?” “Da”, odgovori Dzabir.

Rece mu: “Mozda cemo se, kada se priblizimo Medini, odmoriti u Siraru, a tvoja supruga ce cuti za nas dolazak, i prostrijeti ti jastuke”, tj. iako si se ozenio udavanom zenom, ona je jos uvijek nevjesta, radovat ce ti se kad dodjes, prostrijeti svoju postelju i poredati jastuke na njoj. Dzabir se sjetio u kakvom siromastvu zivi sa svojim sestrama, pa rece: “Jastuke? Tako mi Allaha, Allahov Poslanice, mi nemamo jastuke.” Poslanik, s.a.w.s., rece: “Imat cete jastuke ako Bog da.”Zatim su nastavili dalje. Poslanik, s.a.w.s., je htio dati Dzabiru nesto imetka, pa se okrenu prema njemu i rece: “Dzabire!” “Odazivam ti se Allahov Poslanice”, odgovori on. “Hoces li mi prodati svoju devu?” upita Poslanik, s.a.w.s.. Dzabir razmisli i vidje da mu je deva sav kapital.

To mu je bila kad je bila slaba i iscrpljena, a pogotov nakon sto je postala snazna i cvrsta. Medjutim, vidio je da nema prostora za odbijanje Poslanikovog, s.a.w.s., zahtjeva, pa rece: “Reci, Allahov Poslanice, koliko dajes?” Poslanik, s.a.w.s., rece: “Dirhem.” Dzabir rece: “Dirhem?! Zar hoces da me zakines, Allahov Poslanice?” Poslanik, s.a.w.s., rece: “Dva dirhema.” “Ne, zakinuo bi me, Allahov Poslanice”, rece Dzabir. Tako su oni nastavili povecavati njenu cijenu, sve dok nisu stigli do cetrdeset dirhema, oka zlata. Dzabir rece: “Ali uz uslov da ostanem na njoj sve dok ne stignemo u Medinu.” Poslanik, s.a.w.s., rece: “Uredu.”

Kada su stigli u Medinu, Dzabir je otisao svojoj kuci, skinuo svoje stvari sa deve i otisao da klanja sa Poslanikom, s.a.w.s., a devu je svezao kod dzamije. Kada je Poslanik, s.a.w.s., izasao, Dzabir mu rece: “Allahov Poslanice, ovo je tvoja deva.” Poslanik, s.a.w.s., rece: “O Bilale, daj Dzabiru cetrdeset dirhema i dodaj jos”, sto Bilal i ucini. Dzabir ponese taj novac i poce ga prebirati svojim rukama, razmisljajuci o svojoj situaciji. Sta da uradi sa ovim novcem? Hoce li njime kupiti devu, ili ce kupiti stvari koje su mu potrebne za kucu, ili…

Iznenada se Poslanik, s.a.w.s., okrneuo Bilalu i rekao: “Bilale, uzmi devu i daj je Dzabiru.” Bilal je uzeo povodac deve i poveo je Dzabiru. Kada mu je doveo devu, Dzabir se zacudio. Da li je to trgovina raskinuta? Bilal rece: “Uzmi devu, Dzabire.” Dzabir upita: “Sta se desilo?”, a Bilal odgovori: “Allahov poslanik, s.a.w.s., mi je naredio da ti dam devu i novac.”

Dzabir je otisao Poslaniku, s.a.w.s., i pitao ga o tome, rekavsi: “Zar ne zelis devu?” Poslanik, s.a.w.s., rece: “Zar smatras da sam se cjenkao s tobom kako bih uzeo tvoju devu?” tj. nisam trazio od tebe da spustis cijenu kako bih kupio devu, vec da procijenim koliko cu ti dati novca da te pomognem u tvojim potrebama. Kako je samo velicastven ovaj ahlak! Odabirao je govor koji je odgovarao mladicu, a zatim je, kada je htio da mu ucini dobro i udijeli mu sadaku, obavio to s ljubaznoscu u uljudnoscu.

Izvor: sebil