Devet stvari koje vjerovatno radite pogrešno cijeli život

Lista stvari koje čitavog života radimo pogrešno. Neke stvari radimo svakodnevno, bez da uopće znamo da ih radimo pogrešno
Spread the love

BrightSide je sastavio listu stvari koje čitavog života radimo pogrešno, odnosno drugačije od onog kako su zamišljene

Neke stvari radimo svakodnevno, bez da uopće znamo da ih radimo pogrešno. BrightSide je sastavio listu stvari koje čitavog života radimo pogrešno, odnosno drugačije od onog kako su zamišljene

1. Ispravno držanje čaše

Ispravan način za držanje čaše je pri dnu, a za to postoji i razlog. Čašu ne bi trebalo držati za “tijelo” jer
temperatura tijela utječe na temperaturu tekućine. Osim toga, na čaši mogu ostati vidljivi otisci prstiju.


2. Pranje kose

I stilisti i dermatolozi slažu se kako dnevno pranje kose više šteti nego koristi vlasištu, s obzirom na to da ispire i bitna ulja. Kao rezultat toga uljne žlijezde proizvode više ulja nego je uobičajeno pa stoga, ne želite li da vam se kosa prebrzo zamasti, nemojte je prati više od 2 do 3 puta tjedno.

3. Podgrijavanje hrane u mikrovalnoj

Ovaj “trik” pomoći će vam da se hrana ravnomjernije zagrije.

4. Odlaganje kašike

Iako to možda nije prvobitna namjera, na većini lonaca za kuhanje postoji praktično mjesto na kojem možete odložiti kašiku.

5. Količina paste za zube

Kad peremo zube obično koristimo puno previše paste, a da je potrebno znatno manje, reći će vam svaki zubar.

6. Kupanje prije spavanja

Iako većina ljudi vjeruje da im kupanje u vrućoj vodi pomaže opustiti se i lakše zaspati, to nije preporučeno prije spavanja. Razlog je vrlo jednostavan – tjelesna temperatura još uvijek bit će povišena, održavajući srce i žile “na oprezu”. Dvije su opcije – okupajte se u vrućoj vodi barem sat vremena prije spavanja ili jednostavno koristite toplu ili mlaku vodu.

7. Tetrapak

Kad je otvor tetrapaka bliži čaši, velika je mogućnost prskanja. No okrenete li ga na drugu stranu, ne morate se bojati da ćete završiti mokri.

8. Puštanje vode

Brinete li o vlastitom zdravlju, sljedeći put zatvorit ćete školjku prije nego pustite vodu, barem ne želite li da čestice iz WC-a završe na ručnicima, četkicama.

9. Držanje olovke

Osim položaja prstiju, bitno je i ne previše stiskati olovku/marker ili čime već pišete. Umjesto toga, primite to labavo i što više pri dnu.

Avaz.ba