Dao otkaz u firmi, a posljednjih 200 dolara uložio u ovaj posao. Danas ne zna šta će s parama

Korisno Ulaganje KorisnoUlaganje
Spread the love

Trevor Čepmen na internetu prodaje kineske drangulije, poput fidžet spinera, ležaljki na naduvavanje i radničkih pantalona od kevlara.

Trevor Čepmen (33) radio je kao predstavnik kompanije koja prodaje solarna postrojenja zbog čega nije imao vremena za porodicu. Odlučio je da da otkaz i pokrene biznis na internetu u koji je uložio samo 200 dolara, a za tri mjeseca zaradio je svoj prvi milion.

Njegov sajt se, kako sam kaže, bavi prodajom “muških drangulija”.

Čepmen prodaje kineske drangulije, poput fidžet spinera, ležaljki na naduvavanje i radničkih pantalona od kevlara – muške igračke, koje se mogu kupiti i na drugim mjestima. On je, međutim, na vrijeme shvatio da trgovina na internetu najbrže donosi prihod.
– Morate da radite, kao i na drugim mjestima, ali ne morate da se odreknete posla s punim radnim vremenom da biste se oprobali u toj vrsti posla – kaže on.

Čepmen je za 2,99 dolara kupio domen, a za otvaranje prodavnice na internetu iskoristio je probnu ponudu od 14 dolara. Njegov sajt lansiran je 11. novembra 2016, a osnivač je u reklamu na Facebooku investirao 100 dolara dnevno.

Čepmen ipak nije bio laik, već iskusan prodavac. Prvo je nudio umetnička dela sa religijskom tematikom, ali mu je već poslije deset sati bilo jasno da od toga ništa neće biti. Proizvod i ciljna grupa bili su suviše specifični da bi se prodavnica za kratko vrijeme razradila. Shvatio je da mora da se usredsredi na prozvode koji su dovoljno uzbudljivi.
U 2017. ležaljke na naduvavanje postale su hit na internetu. Čepmen nije bio prvi koji ih je ponudio, ali mu je posao dobro krenuo. Njih i druge proizvode kupovao je u Kini na sajtu Alibaba za pet dolara, a prodavao ih je za 60. Pri tom je u Kini našao firme koje proizvode isporučuju direktno kupcima. Samim tim, Čepmen nije morao ni da ih uvozi, niti da ih pakuje.

Za iscrpljujući rad sa kupcima (servisne usluge) angažovao je ljude na Filipinima, koje plaća 700 dolara mjesečno.

Poslije svega dva mjeseca, ostvario je profit od 48 posto prije odbijanja poreza, a ključ njegovog uspjeha je reagovanje na želje kupaca.

– Danas imate obilje podataka o svakom pojedincu – objašnjava Čepmen. Snaga trgovine na internetu je u tome što i najmanja prodavnica može da ih upotrebi za reklamu. Poslije samo tri mjeseca Čepmen je dobio ponudu za otkup u vrijednosti od tri miliona dolara. Čepmen je odlučio da ne prodaje prodavnicu. U prvoj poslovnoj godini želi da ostvari promet od deset miliona dolara. S obzirom na njegovu maržu, prodaja mu se ne isplati.

slobodna-bosna.ba